Mehustuspalvelu

Marjarannikko valmistaa raikasta kylmäpuristettua omenamehua / marjamehua myös omasta sadostasi. Mehu pastöroidaan ja pakataan 3,5 litran pusseihin, joihin voit halutessasi ostaa lisänä laatikon. Mehuja ei tarvitse pakastaa: säilyvyysaika on yksi vuosi ja mehu säilyy huoneenlämmössä tai viileässä.

Mehustamo avoinna 16.8. alkaen ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–14.

Huom! Mehustamollamme on tällä hetkellä ruuhkaa. Otamme omenoita vastaan seuraavan kerran 29.9.

Marjamehun valmistus: soita ja varaa aika. Omenamehun valmistus: voit tuoda omenat pääsääntöisesti ilman ajanvarausta, mutta tarkista tilanne Facebook-sivuiltamme. Ilmoitamme ruuhkatilanteista ja muista poikkeuksista siellä. Kesäomenat (esim. pinja, valkea kuulas, huvitus yms.) ovat mehustukseen jo tälle kaudelle ylikypsiä, joten niitä ei kannata enää tuoda mehustamolle.

Pakkasten tuloon asti mehustamme omenoita, sen jälkeen marjoja. Marjat voi ja kannattaa ensin pakastaa – mehu irtoaa parhaiten pakastetuista marjoista.

Näin mehustuspalvelu toimii

  • Tuo omenat mehustusasemallemme Tupokseen – ei tarvitse soittaa ja varata aikaa. Katso kuitenkin mahdolliset poikkeukset Facebook-sivuiltamme
  • Pesemme ja tarkistamme omenat.
  • Kylmäpuristamme ne raikkaaksi mehuksi.
  • Pastöroimme mehun ja pakkaamme sen 3,5 litran hanallisiin pusseihin.
  • Lähetämme sinulle viestin, kun mehut ovat noudettavissa.

Hinnasto 2021

  • Omenatäysmehu 2 € / kg valmista mehua
  • Marjatäysmehu 2,5 € / kg valmista mehua
  • Pussi 3–3,5 litraa 1 € / kpl
  • Pahvipakkaus pussille 2,5 € / kpl
  • Pullo, 350 ml tai 500 ml 0,69 € / kpl
  • Kullanvärinen korkki 0,10 € /kpl

Ohjeita ja vinkkejä

  • Pienin valmistettava erä on kauppakassillinen omenoita. Kilosta omenaa valmistuu noin 700 g mehua.
  • Suosittelemme pakkaamaan omenat muoviastioihin (esim. laatikko, saavi, sankko). Älä tuo omenoita roskapusseissa, ohuissa kaupan kasseissa tai heikoissa pahvilaatikoissa, sillä eivät kestä siirtämistä mehustamolla ja hajoavat.
  • Parasta mehua saadaan suoraan puusta poimituista omenoista. Mehuun kelpaavat kuitenkin myös maahan pudonneet, rupiset ja pihlajanmarjakoin vioittamat omenat.
  • Pilaantuneet tai homeiset omenat jätä pois.
  • Maukkain omenamehu syntyy, kun sekoitetaan happamia ja makeita omenalajikkeita keskenään.
  • Pastöroitu mehu säilyy vuoden verran huoneen lämmössä tai viileässä - satokaudesta toiseen. Pastöroimaton mehu säilyy jääkaapissa hyvänä muutamia päiviä.
  • Omenat ovat kypsiä, kun omenan siemenet ovat ruskeita ja omenat alkavat putoilla maahan. Omenalajikkeet luokitellaan kypsymisajan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Kesäomenat kypsyvät elokuussa (mm. Pirja, Valkea kuulas), syysomenat syyskuussa (mm. Kanelit) ja talviomenat syys- lokakuussa (mm. Lobo, Konsta).