Mehustuspalvelu

Marjarannikko valmistaa raikasta kylmäpuristettua omenamehua / marjamehua myös omasta sadostasi. Mehu pastöroidaan ja pakataan 3,5 litran pusseihin, joihin voit halutessasi ostaa lisänä laatikon. Mehuja ei tarvitse pakastaa: säilyvyysaika on yksi vuosi ja mehu säilyy huoneenlämmössä tai viileässä.

--------------------

Mehustamo avoinna 10.8.2023 alkaen
ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–14.

Seuraa myös Facebook-sivujamme. Ilmoitamme ruuhkatilanteista ja muista poikkeuksista siellä.

Näin mehustuspalvelu toimii

  • Tuo omenat mehustusasemallemme Tupokseen – ei tarvitse soittaa ja varata aikaa. Katso kuitenkin mahdolliset poikkeukset Facebook-sivuiltamme
  • Pesemme ja tarkistamme omenat.
  • Kylmäpuristamme ne raikkaaksi mehuksi.
  • Pastöroimme mehun ja pakkaamme sen 3,5 litran hanallisiin pusseihin.
  • Lähetämme sinulle viestin, kun mehut ovat noudettavissa.

Marjamehun valmistus: soita ja varaa aika. Marjat voi ja kannattaa ensin pakastaa – mehu irtoaa parhaiten pakastetuista marjoista.

Hinnasto 2023

  • Omenatäysmehu 2 € / kg valmista mehua
  • Marjatäysmehu 3 € / kg valmista mehua
  • Pussi 3–3,5 litraa 1 € / kpl
  • Pahvipakkaus pussille 2,5 € / kpl
  • Pullo + korkki, 350 ml tai 500 ml, 2 €/ kpl

Ohjeita ja vinkkejä

  • Pienin valmistettava erä on kauppakassillinen omenoita. Kilosta omenaa valmistuu noin 700 g mehua.
  • Suosittelemme pakkaamaan omenat muoviastioihin (esim. laatikko, saavi, sankko). Älä tuo omenoita roskapusseissa, ohuissa kaupan kasseissa tai heikoissa pahvilaatikoissa, sillä eivät kestä siirtämistä mehustamolla ja hajoavat.
  • Parasta mehua saadaan suoraan puusta poimituista omenoista. Mehuun kelpaavat kuitenkin myös maahan pudonneet, rupiset ja pihlajanmarjakoin vioittamat omenat.
  • Pilaantuneet tai homeiset omenat jätä pois.
  • Maukkain omenamehu syntyy, kun sekoitetaan happamia ja makeita omenalajikkeita keskenään.
  • Pastöroitu mehu säilyy vuoden verran huoneen lämmössä tai viileässä - satokaudesta toiseen. Pastöroimaton mehu säilyy jääkaapissa hyvänä muutamia päiviä.
  • Omenat ovat kypsiä, kun omenan siemenet ovat ruskeita ja omenat alkavat putoilla maahan. Omenalajikkeet luokitellaan kypsymisajan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Kesäomenat kypsyvät elokuussa (mm. Pirja, Valkea kuulas), syysomenat syyskuussa (mm. Kanelit) ja talviomenat syys- lokakuussa (mm. Lobo, Konsta).